HTML

Love and the Town

Gondolatok mindenről, ami eszembe jut. :)

Friss topikok

  • AmraSura: Az én bejegyzésem az utolsó... Ez édes, bár lehet, hogy emiatt hagytad abba? :S :D (2011.07.04. 16:17) "Gondolkodás nélkül vállalnám!"
  • Kremyyy: @Rn: Az egyik tanárom akart írni róluk egy cikket,és elég durva dolgokat mesélt. Ha belépsz,nincs ... (2010.05.13. 22:22) Hit
  • fülemile: Azért durva párhuzam Szerbet Brownhoz hasonlítani, nem? (2009.12.13. 12:00) A Pendragon legenda
  • Truszi: Hát már ott vagyok, hogy mindegy. :D (2009.06.18. 12:22) Mi leszel, ha nagy leszel?
  • Truszi: @Kacu: Hát a csuklómra fújtam, úgy szagoltam.. nekem a khemotoxhoz hasonlított az illata, elhiszem... (2009.05.20. 14:08) Szaglászás

2009.05.01. 18:01 Truszi

A Pendragon legenda

Most a kedves olvasóközönség figyelmébe a magyar irodalom egyik remekét ajánlhatom.  A magyar érettségire készülve el kellett olvasnom Szerb Antal A Pendragon legenda című művét.

 Műfaji tekintetben nem igazán besorolható, de a következőkből kapott egyveleget alkot: bűnügy,humoros, ismeretterjesztő regény, finoman erotikus regény, egyfajta misztikus mese. Az olvasót elragadja az író könnyed stílusa, amivel szinte filmszerűen tárja elénk az eseményeket.

A történet főszereplője Bátky János ,32 éves bölcsész, aki Szerb Antal önparódiája,alteregója. A főhős egy partin ismerkedik meg Earl of Gwyneddel, aki egy nagytekintélyű, kissé hóbortos, walesi főúr. Az Earl meghívja magához nyárra Bátkyt, hogy kedvére kutathassa a híres könyvtárban Fludd metafizikáját és régi, misztikus történelmi szereplők életét. A nyári kutatómunka azonban valóságos krimivé válik.  Helyet kaptak a történetben titokzatos szellem lovasok, jövendőmondók, gazemberek,bűnbandák.

A könyv azonban unalmas lenne, ha szerelmi szálakat Szerb kihagyta volna belőle. Megnyugtatom a kedves olvasókat, hogy a mű a szerelmes kalandoktól sem mentes, hiszen felbukkan az Earl régi kedvese, és szépséges unokahúga is a  walesi birtokon él.

A fő cselekményváz csak lassan derül ki, sorról sorra, mint egy krimihez illik,de a szereplők tettei mégis oly emberien mosolyfakasztóak. Ahogy haladunk előre  azt érezzük, hogy nem is alakíthatta volna másképpen az író a történéseket, minden így tökéletes és élvezhető.

Azt hiszem a könyvet leginkább a magyar Da Vinci-kódnak nevezhetnénk, hiszen ugyanúgy tárulnak fel előttünk a titkok, mint abban a regényben.  Nem gondoltam, hogy valaha egy kötelező olvasmány ennyire a szívembe lopja magát, de ez a mű az egyik kedvenc könyvemmé vált. Szóval irány a könyvtár! J

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://truszi.blog.hu/api/trackback/id/tr511097586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fülemile 2009.12.13. 12:00:53

Azért durva párhuzam Szerbet Brownhoz hasonlítani, nem?
süti beállítások módosítása