HTML

Love and the Town

Gondolatok mindenről, ami eszembe jut. :)

Friss topikok

  • AmraSura: Az én bejegyzésem az utolsó... Ez édes, bár lehet, hogy emiatt hagytad abba? :S :D (2011.07.04. 16:17) "Gondolkodás nélkül vállalnám!"
  • Kremyyy: @Rn: Az egyik tanárom akart írni róluk egy cikket,és elég durva dolgokat mesélt. Ha belépsz,nincs ... (2010.05.13. 22:22) Hit
  • fülemile: Azért durva párhuzam Szerbet Brownhoz hasonlítani, nem? (2009.12.13. 12:00) A Pendragon legenda
  • Truszi: Hát már ott vagyok, hogy mindegy. :D (2009.06.18. 12:22) Mi leszel, ha nagy leszel?
  • Truszi: @Kacu: Hát a csuklómra fújtam, úgy szagoltam.. nekem a khemotoxhoz hasonlított az illata, elhiszem... (2009.05.20. 14:08) Szaglászás

2009.05.01. 18:29 Truszi

A szecsuáni jólélek

Másfél éve mutatták be Novák Eszter rendezésében Tatabányán Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című darabját. A szerda délutáni „utolsó” előadást sok középiskolás tekinthette meg., így kísérhettük mi is figyelemmel. A színdarab után egy rövid beszélgetést folytathattunk a színészekkel, akik reménykednek abban, hogy nem utoljára játszották  a zenés drámát.

 Nem sok kérdés hangzott el, de mindegyikre igen összetett válaszokat kaptunk. A művészek elmondása szerint a próbák nagyon jó hangulatban zajlottak, sokszor még az ő szemük sem maradt szárazon.

Brecht műveit divatosan  az epikus színházhoz szokták sorolni, de Tóth Ildikó úgy gondolja, hogy ez csupán a darab formája. A versekkel, zenei részletekkel összekötött részek szenvedéllyel teltek és sokkal lírikusabban hatnak, mint egy egyszerű tragédia. Tóth Ildikó szerint a mű nagyon aktuális, hiszen jelenkorunkban is, nagy a nyomorúság a hétköznapokban és a legjobb magatartásforma talán megőrizni a méltóságunkat minden körülmények között.

Ez a darab egyaránt elgondolkodtatta a közönséget és a színészeket is. Hiszen nem hagy minket nyugodni a gondolat, hogy vajon egyedül is  felszínre tudnánk-e hozni a bennünk élő jót, tudnánk-e egész életünkben a lelkünkben rejlő jóságot érvényesíteni.  Sikerülhet mindez egyedül? A darab végén felcsendül a kétségbeesett kiáltás és a feszült csendben percekig visszhangzik : „Segítsetek!!!”

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://truszi.blog.hu/api/trackback/id/tr371097628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eprescsokoládé 2009.05.01. 18:34:14

Truszi, ismét elámultam :D
Ma már másodszor :)

És a legjobb benne, hogy a cikk végén libabőrös lettem... attól, hogy az elejétől a végig fokozódik a hangulat... attól, hogy szinte hallom a visszhangot a fülemben: "Segítsetek!!!"...

brrr... :D

Truszi 2009.05.01. 18:44:06

Eszméletlen jó volt ez a darab...
süti beállítások módosítása